Naha jalma anu ngagaduhan HIV (AIDS) latihan latihan beurat?


Éta dipikaterang éta sindrom kakurangan imun manusa, singkatan dina basa Inggris HIV atanapi Portugis AIDS, mangrupikeun panyakit anu disababkeun ku retrovirus anu nyerang sél sistim imun, nyegah awak tina ngamajukeun épék pertahanan na dina awak sareng ngantepkeun individu rentan diserang ku virus sareng baktéri, nyababkeun panyawat sareng masalah ka penderita AIDS.

Urang ogé terang yén AIDS, atanapi HIV, cukup dikontrol, dina nyanghareupan kamajuan médis. Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun nganggo pangobatan kalayan efek samping anu handap (sanaos potensina) anu ngaleungitkeun sababaraha gejala panyakit. Penting pikeun dicatet yén HIV nyalira henteu maéhan jalma éta, tapi karusakan anu disababkeun ku éta kana sél imun tiasa nyababkeun komplikasi anu nyababkeun individu éta maot upami anjeunna henteu ngagaduhan perawatan médis.

Aya sababaraha faktor dina pengobatan HIV anu salajengna tiasa ningkatkeun kualitas kahirupan jalma-jalma ieu anu, kahareupna tiasa ngagaduhan umur anu panjang leres-leres normal. Diantara asistén ieu nyaéta tepat anu latihan binaraga, anu ngabantosan anu sami dina aspék fisik, psikologis sareng ogé metabolisme. Janten, geuwat, tiasa disebatkeun yén enya, jalma-jalma anu gaduh HIV tiasa ngalaksanakeun latihan beurat, sareng ogé kedah taat kana kabiasaan gaya hirup aktip.

Janten dina tulisan ieu, urang bakal mairan sakedik deui tibatan kumaha latihan beurat badan tiasa ngabantosan saurang anu kaserang HIV sareng, langkung ti éta, kumaha éta tiasa ngabantosan ngamajukeun hasil éstétis anu dipikahoyong ku aranjeunna.

Naha urang bakal ngartos sakedik perkawis éta?

Pangaruh fisiologis latihan beurat

Kami terang yén jalma anu ngagaduhan HIV condong ngagaduhan sistem imun anu lemah sareng kami terang yén tingkat aktivitas fisik anu luhur tiasa ngamajukeun karuksakan oksidatif anu kaleuleuwihi, ogé karusakan anu aya hubunganana sareng prosés peradangan. Nanging, ieu moal janten masalah pikeun jalma anu ngagaduhan sistem imun dina kaayaan sampurna, anu sanés kasus HIV.

Ieu henteu hartosna yén anjeunna henteu kedah sareng henteu tiasa olahraga kalayan latihan beurat inténsitas anu luhur, tapi éta kedah kalayan pangobatan sok mutahir pikeun ngaminimalkeun karusakan anu disababkeun ku rangsangan éksternal sareng ngabantosan pamulihan awak, anu condong langkung laun pikeun jalma anu kaserang panyakit ieu.

Binaraga sareng AIDS

Ngadaptasi awak sakedik sakedik sareng nambihan intensitas sakedik-sakedik, janten kamungkinan pikeun individu pikeun latihan latihan beurat sareng milarian hasil éstétis, anu bakal nyugemakeun pisan upami anjeunna nyucikeun dirina sareng ngalakukeun sagalana leres.

Éta ogé dimungkinkeun pikeun ningali yén penderita AIDS kaleungitan massa otot anu ageung pisan sareng berkembang sarcopenia. Katabolisme kaleuleuwihan ieu ogé tiasa dikontrol ku latihan latihan beurat sabab ningkatkeun produksi hormon anabolik, sapertos téstostéronatawa GH sareng IGFs, khususna IGF-1.

Penting, kumaha waé, yén tingkat kagiatan leres-leres cocog sareng kabutuhan sareng kaayaan jalma éta, sabab urang milari kaayaan anabolik kana awak ngaliwatan stimulasi latihan beurat. Nanging, éta tiasa janten kaayaan katabolik upami latihan jasmani kaleuleuwihan. Kuring nyarankeun, sacara umum, pikeun jalma anu parantos stabil, ngagunakeun sistem latihan sapertos MAX-OT. Penting pikeun ngamaksimalkeun perekrutan serat bodas dina awak janten épéktip dina ningkatkeun sareng / atanapi ngajaga massa anu langsing pikeun jalma-jalma ieu.

Ilaharna, jalma anu ngagaduhan HIV ogé condong ngagaduhan tingkat kaleungitan tulang anu luhur. Latihan beurat ogé tiasa ningkatkeun sistem muskuloskeletal sacara gembleng, tulang, sendi, ligamén, tendon sareng struktur lemes anu sanés.

Pangaruh fisik binaraga

Jalma anu kaserang HIV ogé kedah langkung jaga fisikna.

Mimiti kusabab aranjeunna kedah ngagaduhan kadar anu saé kalayan langsing sareng struktur tulang anu saé sahingga anjeun tiasa ngagaduhan kualitas hirup anu saé. Salaku tambahan, faktor éstétis nyalira penting, sabab jalma anu mimiti kaleungitan beurat kaleuleusan atanapi bahkan ngarobih awakna panginten henteu nampi diri.

Binaraga tangtos tiasa ningkatkeun aspék ieu ogé, sabab éta bakal ngabantosan kanaékan sareng / atanapi pemeliharaan jisim ramping, ningkatkeun kakuatan, koordinasi motor, ketahanan komo struktur umum sistem musculoskeletal, sakumaha anu tos disebatkeun tadi.

Naha pantes pikeun pasién AIDS ngalaksanakeun aerobik?

Aérobik biasana dianggo pikeun dua tujuan utama: Ningkatkeun pengeluaran énergi masing-masing, kukituna ningkatkeun kamampuanna pikeun ngaduruk lemak awak sareng / atanapi pikeun tujuan ningkatkeun daya tahan sareng ningkatkeun sistem kardiovaskular.

Kusabab kitu, anu aérobik tiasa nguntungkeun pikeun jalma anu kaserang AIDS sabab ningkatkeun aspek kardiovaskular sareng ketahanan, tapi aranjeunna tiasa janten kerugian dibandingkeun pengeluaran énergi. Maka, penting pikeun ngukur jumlah sareng intensitas kagiatan aérobik anu dilakukeun supados ngagaduhan kasaimbangan anu saé.

Masih, penting pikeun ngagentos sadaya biaya anu leungit dina kagiatan ieu (boh macronutrients sareng mikronutrién). Janten, hakékatna anjeun panginten peryogi sababaraha éléktrolit pikeun nambihkeun suplemén sareng panginten sababaraha karbohidrat sareng protéin gumantung kana pasualan na. Penting pikeun nekenkeun latihan beurat sareng nganggo latihan aérobik ngan ukur salaku bantosan pikeun milarian hasil.

Pangaruh psikologis sareng sosial tina binaraga

Upami anjeun henteu ngagaduhan jinis panyakit, maka anjeun kedah syukur pikeun ieu. Panyakit sok goréng sareng mangaruhan henteu ngan ukur jalma anu ngagaduhan, tapi jalma anu deukeut ogé. Sareng teu aya bedana sareng AIDS, utamina kusabab tingkat prasangka anu, hanjakalna, masih aya. Salaku tambahan, distorsi gambar sorangan (atanapi gambar diri dina sababaraha kasus) tiasa ngahasilkeun harga diri handap atanapi bahkan henteu puas ka diri sorangan. mikir ku cara kieu, enya, latihan beurat ogé tiasa merenah dina kasus ieu.

Ngalangkungan parobihan awak, urang tiasa ngajaga awak anu cukup saé sareng fungsina lengkep. Ieu bakal ngajantenkeun cara individu ningali dirina, ningkat pisan sareng anjeunna bakal ngarasa motivasi. THE latihan beurat ogé ngamajukeun sékrési hormon sareng neurotransmitter anu aya hubunganana sareng perasaan karaharjaan sareng kasenangan, sareng ieu ogé nyumbang kana tingkat wanda jalma éta. Diantarana, urang tiasa nyebatkeun dopamin, noradrenalin sorangan, serotonin, diantarana.

Babaturan di gim

Latihan beurat ogé tiasa dikaitkeun sareng prosés sosialisasi. Henteu, kuring henteu nyarios yén anjeun kedah lirén di tengah latihan anjeun ngobrol sareng mojang geulis atanapi jalmi jangkung tur kuat ... Tapi hartosna kuring di gym anjeun bakal tiasa milarian babaturan anyar, pendak sareng jalma anyar sareng anu bakal masihan dukungan méntal ogé. Ngagaduhan babaturan sok saé, sabab anjeun henteu pernah terang iraha anjeun meryogikeun naon-naon, iraha anjeun tiasa nyumbang kana hal ogé, sareng kusabab teu aya anu tiasa hirup nyalira sareng diasingkeun. Sosialisasi penting pisan pikeun jalma-jalma anu kaserang AIDS anu sering, kusabab prasangka, rumaos kaasup ti masarakat.

kacindekan

AIDS dugi ka sababaraha taun ka pengker mangrupikeun TABU, tapi ayeuna, éta mangrupikeun panyakit anu parantos diulik sareng terkenal, anu metode pencegahan na (anu masih pangsaéna) sareng bentuk pangubaran (sanaos henteu aya ubarna) tiasa dipikaterang pisan. ku kalolobaan jalma.

Dina tulisan ieu, urang tiasa ngartos yén penderita AIDS, upami aranjeunna gaduh pangobatanna dugi ka ayeuna, tiasa, sareng kedahna, latihan binaraga, leres, sabab éta ngan ukur bakal ngahasilkeun langkung seueur manpaatna ... Boh métabolik, ogé éstétis, psikologis sareng sosial.

Latihan anu saé!

Ninggalkeun comment hiji

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *




Lebetkeun Captcha Ieuh: