Klinis, nutrisi olahraga atanapi pangetahuan diri?

Upami anjeun parantos lebet gim, anjeun pasti disarankeun konsultasi ka ahli gizi olahraga sareng, upami anjeun panginten henteu pernah lebet gym, anjeun pasti parantos panginten badé ka ahli nutrisi pikeun kaleungitan sababaraha kilo tambahan atanapi ningkatkeun kualitas hirup anjeun, henteu Ieu? Nanging, nalika anjeun mimiti ngartos sakedik langkung seueur ngeunaan élmu ieu sareng ngenalkeun sakedik deui perkawis dasarna, boh ngalangkungan studi, panyebaran média ayeuna atanapi ku cara anu sanés, pastina aya pangaruh pikeun ngusahakeun éta. hal ku nyalira, dina jinis pangetahuan diri.

olahraga, klinik atanapi pangetahuan diri anu langkung saé nutrisi

Nanging, naha leres leres ngémutan kabutuhan ahli nutrisi klinis atanapi olahraga pikeun pamirsa anu tangtu? Naha kanyaho nyalira sering janten prakték anu langkung nguntungkeun sareng giat dina kahirupan urang sadidinten? Sacara kasar, naha sadayana praktisi kagiatan fisik peryogi nutrisi olahraga? Sareng, naha henteu waktos kanggo anjeun ngarobih ahli nutrisi klinis pikeun ahli nutrisi olahraga kualitas? Ieu sareng seueur patarosan sanés bakal dijawab di handap.

Gizi

Ngawangkong ngeunaan nutrisi nyaéta nyarioskeun ngeunaan kahirupan, sabab, ku naon anu disayogikeun, nyaéta pangan sareng nutrisi anu aya di jerona, dimungkinkeun pikeun aya sadaya prosés anu sahingga ngamungkinkeun ayana biologis.

Nanging, tiasa dibantah ayeuna, ngobrol ngeunaan nutrisi sigana henteu deui nyarioskeun asal usulna manusa, tapi ngeunaan élmu anu nyayogikeun kajianana kana dahareun pikeun ningkatkeun konsumsi manusa, ngaoptimalkeun prosés anu aya hubunganana sareng kaséhatan , kalayan pangropéa sareng / atanapi kéngingkeun sababaraha prosés khusus atanapi umum. Kalayan kecap séjén, éta nutrisi ayeuna éta dianggap cabang biologis anu ngurus interaksi pangan sareng manusa, milari sipat anu pangsaéna pikeun dirina dina aspék anu béda.

Dina pandangan premis ieu sareng épolusi anu dilakukeun dina sababaraha taun ayana akademik, urang tiasa nyarios yén, sapertos disiplin naon waé, éta ngalaman fragméntasi anu ngajentrekeun cabang sareng padamelan anu béda. Salaku conto, aya cabang anu ngahaturanan diajar pikeun penderita patogén tangtu, cabang anu sanés anu ngahaturanan studi na ka aréa pencegahan, batur anu ngahaturanan diajar ka aréa klinis umum sareng tangtosna anu fokus gizi olahraga. Sareng tanpa kalangkang mamang, diantara bagéan gizi anu pangageungna, bahkan aya dua anu terakhir disebatkeun, klinis sareng olahraga.

Dua "nutrisi" ieu tiasa nutupan, dina kasus anu mimiti, sadaya jalma tanpa patogén serius sareng anu milarian nutrisi pikeun ningkatna kualitas kahirupan. Dina kasus anu kadua, éta tiasa ngalibetkeun atlit sareng praktisi rutin kagiatan fisik anu gumantung kana asupan nutrisi khusus pikeun nyegah atanapi ngaoptimalkeun sababaraha prosés sareng, ku alatan éta, gaduh kinerja fisik anu saé.

nutrisi

Nanging, média beuki sumebar kana masalah anu aya hubunganana sareng tuangeun sareng gizi sacara umum. Kantun buka majalah naon waé sareng anjeun bakal ningali sababaraha jinis artikel nutrisi, sababaraha tip tip nutrisi, sababaraha cara dahar anu langkung saé atanapi bahkan sababaraha iklan sababaraha kadaharan anu ngamajukeun manpaat dina nyanghareupan "klaim nutrisi ilmiah". Dina gelombang ieu, seueur jalma ngaraos cekap sanggup nuturkeun bentuk gizi anu tangtu atanapi langkung parah: pikeun masihan tip atanapi resep rumus gizi. Sareng ieu sanés kritik: Bener aya jalma anu, kanyataanna, sanés ahli nutrisi, tapi ngagaduhan pangalaman anu ngajantenkeun aranjeunna sanggup ngalakukeun éta (sareng di dieu teu aya ruang pikeun diskusi ngeunaan pangaturan profesi atanapi anu sapertos kitu).

Tapi, naon cara anu paling saé pikeun milih anu saé? Naha sadayana praktisi kagiatan fisik peryogi ahli nutrisi olahraga? Naha henteu nutrisi klinis nutupan populasi ieu ogé? Sareng, dina nyanghareupan seueur kakhususan, moal terang diri janten pedoman pangsaéna pikeun urang kéngingkeun hasil anu dipikahoyong, naon waé ogé?

Nutrisi olahraga sanés kanggo praktisi kagiatan fisik

Upami anjeun ngan ukur mikir anjeun peryogi "ahli nutrisi olahraga”Kanggo kanyataan saderhana ngalaksanakeun kagiatan fisik, maka, ERROR! Praktek kagiatan fisik kedah didedikasikan pikeun unggal jalma, sabab éta penting pikeun manusa.

Nanging, latihan kagiatan fisik henteu ngajantenkeun anjeun olahragawan, atanapi atlit. Seueur jalma mendakan yén kabutuhan gizi naék parantos ningkat pisan sabab rutin ngalaksanakeun kagiatan fisik. Aranjeunna pikir aranjeunna peryogi protéin sareng suplemén kadaharan tambahan pikeun kéngingkeun hasil ayeuna. Nyatana, seuseueurna, upami berorientasi ku a ahli nutrisi klinis, ngatur pikeun gaduh hasil anu saé. Nyatana, sabab pasar parantos nunjukkeun, kalayan latihan seueur "ahli nutrisi olahraga" anu henteu kompeten, ieu langkung aktip dina cara klinis tibatan olahraga, sacara leres.

Sering henteu perlu pikeun nanem modal artos pikeun suplemén atanapi dukungan olahraga "nutrisi", sareng overestimasi tina dua konsép utami ieu seueur di masarakat modéren. Kaseueuran kasus, upami anjeun peryogi diét hiperprotein sapertos kitu, supados raos. Tapi masih umum pikeun jalma-jalma disumbat ku hayam, protéin whey sareng mikir éta bakal ngahasilkeun hasilna.

Ku cara kieu, demystifying sareng tukeur barudak, éta nutrisi olahraga didaptarkeun ka praktisi Kuat kagiatan fisik. Sacara umum, nutrisi olahraga nyaéta bénten sareng klinik pikeun nyayogikeun syarat-syarat anu penting pikeun olahragawan sareng, nyatana, tindak lanjut anu ngémutan hal-hal anu béda-béda pisan, ti évaluasi fisik sareng anamnesis umum kana bentuk resép tina tindak lanjut, anu ditujukeun pikeun hasilna khusus.

Tapi nalika urang nyarioskeun atlit, urang nyarioskeun pemirsa anu langkung khusus. Tangtosna, urang nyarioskeun kinerja tinggi sareng, utamina, prakték anu henteu merta tujuan kaséhatan salaku rencana anu munggaran, tapi, kinerja.

Sareng sadaya ahli nutrisi olahraga tiasa nungkulan atlit atanapi bahkan nganggo modalitas khusus, nargétkeun ka palaku olahraga?

Nutrisi olahraga TEU SANGSA pikeun atlit

Nalika nyarioskeun nutrisi olahraga, kuring langkung nyaluyukeun sareng jalma olahraga tibatan ka atlit, leres-leres nyarios. Anu ngabédakeun hiji sareng anu sanés nyaéta milarian persaingan sareng kamungkinan pikeun nguntungkeun, nyaéta salaku profesi.

Dina kasus sapertos kitu, jelas penting pikeun gaduh tindak lanjut multidisiplin, sabab atlit kedah dipikaharti dina bidangna anu béda (fisik, psikologis, jst.). Nanging, ahli nutrisi olahraga henteu teras nunjukkeun pikeun atlit, kacuali anjeunna SPESIAL dina modalitas éta, nyaéta, upami henteu, anjeunna moal ngagaduhan peran anu penting dina perencanaan atlit sareng tiasa ngarugikeun anjeunna.

nutrisi olahraga TEU SANGSA pikeun atlit

Kuring henteu hoyong patarosan naon waé padamelan atanapi propésional, tapi, sakapeung kuring henteu ningali ahli nutrisi olahraga nunjukkeun yén atlit tuang "nasi sareng kacang" sareng kirang daging, sabab sangu sareng kacang parantos ngagaduhan protéin anu cukup ... Atanapi, sabaraha henteu Kuring sering ningali protokol pikeun ngagunakeun suplemén anu leres-leres henteu pantes sareng dina dosis anu pikaseurieun. Anu kuring hartosna nyaéta: Seringna ieu jalan saé sareng dianggo pikeun olahragawan, tapi sanés pikeun atlit, utamina dina tingkat propésional.

Kalayan kurangna para profesional ieu di pasar sareng, langkung-langkung deui, ku kurangna jalma anu SADAYANA KADAIAN (ti saprak terang atlit sateuacanna pikaresepeun pisan pikeun henteu kedah ngaliwat prosés adaptasi antara klien X nutrisi), seueur diantarana nganggo anu disebat "Palatih" atanapi "palatih" anu sanés ahli nutrisi sareng, seringna, sanés pendidik fisik, tapi, meta dina bidang ieu kusabab ngagaduhan kaparigelan anu cekap ku modalitas anu tangtu. Alternatip anu sanés anu seueur dipilarian ku atlit ogé kanyaho sareng manipulasi anu dilakukeun ku dirina nyalira pikeun nangtoskeun parameter pamekaran na. Kusabab kitu, anjeunna terang kumaha sebaran nutrisi anu tangtu bakal ngajantenkeun awakna bereaksi, anjeunna bakal terang iraha bakal ngirangan makronutrien ieu, nambihan ieu atanapi sakitar tuangeun, sareng sajabina. Sareng ieu pikeun alesan anu jelas: beuki atlit hirup sareng anjeun sareng ngartos awak anjeun, anjeun langkung gampang pikeun parobihan sapertos kitu.

Tapi éta langkung logis yén "pitulung diri" henteu pikaresepeun pikeun jalma awam anu tungtungna ngadadasar média sareng berita sareng pondasi semu tanpa élmu.

Tapi, barina ogé, jinis nutrisi naon anu kedah urang milari?

Léngkah munggaran pikeun terang rencana mana anu anjeun kedah lakukeun nyaéta ngaidentipikasi anjeun. Anjeun atlit? Hoyong janten atlit? Naha anjeun ngan ukur olahraga? Anjeun nyaruakeun diri sareng atlit dina seueur poin, tapi henteu anjeun maksadkeun salaku profési?

Nyaho dimana anjeun sareng sabaraha mana anu anjeun badé angkat nyaéta nekad dina mutuskeun mana anu kedah dipilari. Anjeun tiasa pisan akur sareng ahli gizi klinis, sanaos anjeun pamaén olahraga. Hiji olahragawan masing-masing tiasa akur sareng ahli gizi olahraga umum, sareng pamustunganana atlit kedah mutuskeun naha anjeunna siap berurusan sareng anjeun atanapi naha anjeunna bakal peryogi bantosan anu khusus. Nanging, kami henteu kéngingkeun definisi ieu sacara jelas tanpa nuturkeun heula léngkah-léngkah diri di luhur.

Salawasna émut yén kaleuleusan nalika henteu diperyogikeun, janten ngabahayakeun. Henteuna sareng ngaleungitkeun ogé tiasa ngabahayakeun upami "langkung diperyogikeun". Kituna, ngartos éta salaku ranté hirarki milari pitulung. Nanging, salawasna milari terang diri anjeun, upami anjeun gaduh cekap pangalaman pikeun éta. Pastina, anjeun bakal reuwas kumaha anjeun tiasa masihan sumbangan pikeun ngabantosan propésional anu sanés pikeun ngatasi diri.

1 comentário em “Nutrição clínica, esportiva ou autoconhecimento?”

  1. Téks anu saé.
    Ahli nutrisi olahraga parantos modis, bahkan sesah milarian anu sanés. Khususna, kuring henteu adaptasi sareng olahragawan. Kadaharan sanés ubar pikeun kuring.

Ninggalkeun comment hiji

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *




Lebetkeun Captcha Ieuh: